Speksteenkachels

De speksteenkachels van NunnaUuni zijn massieve speksteenkachels met een zogenaamde “snelle verbranding”. In slechts 2-3 uur stoken per dag kan deze kachel zoveel warmte opslaan dat gedurende de hele dag een aangename, constante temperatuur in uw woning tot stand wordt gebracht. Ze worden ook wel warmte-accumulerende houtkachels genoemd. De stralingswarmte van de speksteenkachel wordt als zeer prettig ervaren door het menselijk lichaam. Het wordt diep in de huid opgenomen en je lichaam wordt door en door verwarmd, geen last meer van koude voeten of een te warm hoofd. Mede door de continu stijgende energieprijzen, is de speksteenkachel de laatste jaren sterk in opmars. Afhankelijk van de individuele wensen, wordt steeds vaker gekozen voor een massieve speksteenkachel. Door de relatief korte stooktijd van ongeveer 3 uur heeft u meer tijd over om daadwerkelijk van de warmte te genieten.

Momenteel kunnen we de volgende categorieën onderscheiden binnen de speksteenkachels van NunnaUuni:

Traditionele modellen

Injectiekachels

DEKO serie

Voor meer informatie over de speksteenkachels van NunnaUuni en de verschillende modellen, verwijzen wij u graag naar Onze Nunnauuni speksteenkachels. Hier vindt u een overzicht van de standaard modellen speksteenkachels. De speksteenkachels zijn onderverdeeld in wandmodellen, hoekmodellen, fornuizen, bakovens, en formo. Daarnaast is er ook een apart deel met designkachels en speksteenkachels geheel gemaakt naar de wens van de klant.

Warmtecategorieën

Prettige, gelijkmatige warmte is warmte die aan uw behoeften voldoet en die ideaal is voor de te verwarmen ruimte. U hoeft dan geen wollen sokken te dragen – tenzij u ze wíl dragen – maar toch zal het in uw appartement niet zo warm worden dat u het raam moet openzetten. Met een speksteenkachel op maat geniet u van de unieke kwaliteiten van uw NunnaUuni-product op z’n best.

Naast de omvang en de vorm van een gebouw wordt de warmtevraag – en dus ook de warme sfeer die door een haardverwarming wordt gecreëerd – beïnvloed door de warmte-isolatie (U-waarden), de luchtdichtheid, de ventilatie, de interne warmteproductie en de buitentemperatuur. En, natuurlijk, door het doel van de haard: wilt u deze als hoofdvervarming of bijvervarming of vooral om voor sfeer te zorgen?

Om de keuze van een speksteenkachel voor u te vergemakkelijken, hebben wij onze kachels onderverdeeld in drie warmtecategorieën.

cat1

De speksteenkachels in warmtecategorie 1 hebben een dagelijkse nuttige warmte-uitstoot van max. 40 kWh. Hun afmetingen en verwarmingseigenschappen zijn geschikt voor kleinere kamers of als extra verwarmingsbron.

cat2

De speksteenkachels in warmtecategorie 2 hebben een dagelijkse nuttige warmte-uitstoot van 40 tot 60 kWh. Op basis van hun afmetingen en  verwarmingseigenschappen zijn ze geschikt voor redelijk grote kamers of zelfs als hoofdverwarmingsbron

cat3

De speksteenkachels in warmtecategorie 3 hebben een dagelijkse nuttige warmte-uitstoot van meer dan 60 kWh. Deze haarden produceren zelfs voldoende warmte-energie voor de behoeften van een grotere ruimte.

Warmtecategorie 3 is een goede oplossing als de kachel de enige verwarmingsbron is in de kamer. Als uw wens hoofdzakelijk de sfeer is die door het vuur wordt gecreëerd, of als u gewoon wat extra warmte wilt, is de beste oplossing misschien een kachel uit een lagere warmtecategorie. Voor een kleine of gesloten ruimte raden we geen kachel met een te grote warmtekracht aan, aangezien daardoor de kamertemperatuur te hoog kan oplopen. In de praktijk verwarmt een speksteenkachel de ruimtes van waaruit men hem kan zien.

Bijgaande diagrammen kunnen u helpen bij de keuze van de meest geschikte speksteenkachel.

Een woning in België/Nederland, gebouwd in de jaren 1990

1980_luvulla_rakennettu_hollanti

Thermische isolatie voldoet aan de K55-norm

 

Selecteer de buitentemperatuur en de grootte van de kamer (in m²) in de tabel. Door de gewenste warmtehoeveelheid op te zoeken, kunt u het efficiëntieniveau (in kW/uur) bepalen van de NunnaUuni-kachel die u nodig hebt wanneer u van plan bent om de speksteenkachel te gebruiken als enige verwarmingsbron. Als de te verwarmen ruimte bijvoorbeeld 60 m² is en de buitentemperatuur is 10 °C, is de ideale warmtecategorie voor de haard categorie 2.

 

Een goed geïsoleerde woning in België/Nederland

2000_luvulla_rakennettu_hollanti

De thermische isolatie voldoet aan de K55-norm, maar de isolatie van de muren, het dak en de ondervloer werd verbeterd, U-waarde 0,2 W/m²K

Selecteer de buitentemperatuur en de grootte van de kamer in het diagram. Door de gewenste warmtehoeveelheid op te zoeken, kunt u het efficiëntieniveau bepalen van de NunnaUuni-kachel die u nodig hebt wanneer u van plan bent om de speksteenkachel te gebruiken als enige bron van verwarming. Als de te verwarmen ruimte bijvoorbeeld 90 m² is en de buitentemperatuur is 10 °C, is de ideale warmtecategorie voor de haard categorie 1.

De kamerhoogte van de voorbeeldwoningen is 2,50 m, het raamoppervlak is 15% van de buitenmuren en de binnentemperatuur is 21 °C. De ventilatie werd berekend op 0,5 keer het kamervolume per uur en de warmteterugwinefficiëntie is 50%. Er werd verondersteld dat de warmte van de kachel zonder hindernissen kan bewegen naar de volledige ruimte die moet worden verwarmd.

Elk gebouw is verschillend, daarom is de behoefte aan warmte-energie altijd woningafhankelijk. De diagrammen zijn enkel een hulpmiddel en zijn gebaseerd op berekeningen vertrekkende van bepaalde waarden. Ze bieden een zekere veiligheid bij uw keuze voor een bepaalde haard.

 

Half Massieve speksteenkachels

Onder half massieve speksteenkachels verstaan we kachels die een dusdanig gewicht aan speksteen hebben, dat ze in staat zijn voor een lange tijd de warmte vast te houden. In tegenstelling tot de massieve speksteenkachels zijn deze kachels niet berekend om in 2-3 uur stooktijd energie op te slaan voor een heel etmaal, maar worden deze speksteenkachels gedurende de hele middag of avond gestookt en blijven ze vervolgens 10-15 uur warm, afhankelijk van gewicht en omgeving.